16 juni 2009

Kärnkraftsvotering slutade med polisingripande i Sveriges Riksdag

Kvart i tre gick vi in genom allmänhetens entré i riksdagshuset. Vi kroppvisiterades, fick ryggsäckarna röntgade och uppmanades att ta av oss jackorna och lägga dem i förvaringsskåpen. Därvid blottades våra vackra soltröjor.

I väntan på voteringen
Vänliga vakter anvisade oss plats på åhörarläktaren. Allt som allt var vi sju stycken varav fem med soltröjor.Klockan tre började voteringarna. Så småningom blev det dags för besluten om energipolitiken. På punkten om kärnkraften gällde det att antingen rösta nej och lägga sin röst på oppositionens Reservation 6 (det vill säga yrkandet på att behålla Avvecklingslagen och Kärntekniklagens förbud mot uppförandet av nya kärnkraftverk) eller rösta ja och lägga sin röst på Näringsutskottets förslag att avslå reservationen. Så här blev det

Voteringen
Utskottet stöddes av 87 m, 25 c, 25 fp, 18 kd och reservationen av 112 s, 1 c, 18 v, 17 mp. En ledamot, Solveig Ternström (centerpartist), var alltså "olydig" och röstade mot sitt parti.

Vad betyder nu detta för en framtida kärnkraftutbyggnad? Ingenting! Avvecklingslagen är kvar och förbudet mot nya kärnkraftverk i kärntekniklagen är också kvar. Regeringen vill visserligen avskaffa både avvecklingslagen och förbudet i kärntekniklagen men det tänker dom återkomma till senare. Detta är bakgrunden till att de båda centerpartistiska kärnkraftmotståndarna Sven Bergström och Eva Selin Lindgren ansåg sig kunna rösta för utskottets förslag. De har utvecklat detta i ett pressmeddelande som finns här.

När voteringen var klar reste vi oss och var på väg att lämna åhörarläktaren. Vakterna uppmanade oss då att sitta ner. Strax efteråt tillsades vi att lämna åhörarläktaren och fördes in i ett särskilt rum. En av vakterna meddelade att vi hade begått ett lagbrott i form av olaglig opinionsyttring. "Polislagen 13. Men vi ska vara snälla och ni får lov att lämna huset."

Strax efteråt kom kontraorder från Riksdagens säkerhetschef. Vi skulle hållas kvar. Polis hade tillkallats.

I väntan på polisen
Det dröjde innan polisen kom men när dom kom var dom sju stycken i full mundering. Nu var vi omhändertagna. Våra personuppgifter antecknades och var och en av oss fick genomgå ett förhör. Erkände vi brottet? Det slutade med att vi alla delgavs misstanke om störande av allmän förrättning. Till sist släpptes vi och klockan fem var vi tillbaka i friheten utanför Riksdagshuset.

Hur ska man se på en sådan här händelse? Vi reagerade väldigt olika. En del av oss tyckte det var mycket obehagligt. Själv hade jag svårt att ta det riktigt på allvar. Jag har viss förståelse för min vän som nyss mejlade: "Om det du varit med om i eftermiddag utspelat sig i Grönköping hade antagligen Veckobladet kommit ut med extranummer och tidningens vänsterkryss haft rubriken "Rådigt ingripande av hr polis Paulus Bergström".

Dagens Nyheter, däremot, såg ut så här i sitt vänsterkryss fram på kvällen

Jag har dåligt samvete för den där artikeln ( och för Aftonbladets och Expressens och Kvällspostens) eftersom det var jag som stod för tipset och eftersom Ewa Larsson blev så utsatt och helt förståeligt tog illa vid sig. Samtidigt var det förstås viktigt att det som hänt kom till allmänhetens kännedom. Att det aldrig kan bli som man tänkt sig!7 kommentarer:

Anonym sa...

Varför ska Ewa Larsson skämmas när vi har en sittande Alliansregering som har ljugit detta folk rakt upp i ansiktet och till och med hamnat i regeringsposition pga dessa röster.En av frågorna handlade om fildelningen där lögnaren och tillika statsministern Fredrik Reinfeldt mycket riktig sa att detta inte var en prioriterad fråga där man naturligtvis inte skulle kriminalisera en hel generation Svenskar ... Jo ,det såg vi hu hur det nu gick med detta löfte samt måååånga fler.

När detta då händer i t ex Iran pratas det om mygel och bluff i pressen men när en Svensk Regering gör liknade saker är det uppenbart helt okey.Demokrati ... !?.Ja , kanske för en liten klick men inte för resten av medborgarna där dessa ibland uppenbart gillar att vara manipulerade och styrda av andras lögner.Inte alla men tyvärr allt för många.

Smulan

Anonym sa...

Hej Lasse!

- och hela "solgänget": BRA GJORT, ha inte dåligt samvete!

Civil olydnad, wallraffande av olika slag m m blir allt viktigare i denna EU-(polis)stat under utveckling.

Synd att jag inte hade tid att vara med själv!

Erik Eriksson

Jan Wiklund sa...

Om ni har tid kan ni ju intervjua riksdagsledamöter och fråga om de kände sig störda. Om det blir rättegång kan det vara bra att ha vittnen...

Inte för att jag tror att det blir nån rättegång. Dom vill väl bara visa sig otrevliga så folk tänker sig för nästa gång. Men förberedelser skadar ju aldrig.

Lasse Karlsson sa...

Tack för tipset Jan, jag ska höra mig för med några riksdagsledamöter.

Tror att jag har hittat lagparagrafen som åberopas:

Om brott mot allmän ordning (16 kap brottsbalken)

4 § Om någon genom våldshandling eller oljud eller på annat dylikt sätt stör eller söker hindra allmän gudstjänst, annan allmän andaktsövning, vigsel eller begravning eller dylik akt, domstolsförhandling eller annan statlig eller kommunal förrättning eller ock allmän sammankomst för överläggning, undervisning eller åhörande av föredrag, dömes för störande av förrättning eller
av allmän sammankomst till böter eller fängelse i högst sex månader.

Sven Anér sa...

Reaktionen med utvisningen visar på det avskyvärda hemlighetsmakeriet med kärnkraften! Var fanns och finns bevakningen och rapporteringen i massmedia av det upprivna avvecklingsbeslutet?? Var finns demokratin? Synd vi inte var fler där med tröjor från den stora kärnkraftskunniga miljörörelsen med mycket god insikt om vad som händer med kärnkraften och dess alla risker!

Inger sa...

Själva upphovet till alltsammans,tuffingen Solveig Ternström,som ensam gick emot sin riksdagsgrupp, kom bort i allt tumult med "soltröjor" och poliser. I sista stund sände hon sitt nödrop:
" Men det vore underbart om Folkkampanjen kunde hjälpa till på något sätt, kanske en stöddemonstration utanför riksdan? Det känns så ensamt!"
Hon gav oss alla, inför övermakten ibland modstulna,en nyttig påminnelse att vi faktiskt behövs.

Anonym sa...

STÄNDIG SOLTRÖJA I RIKSDAN!
Kynnefjäll vaktades av folk i vakstuga i 20 år.
Då tycker jag att, från när riksdagen öppnas i höst, ska vi ständigt ha två personer i Atomkraft-nej-tack!-tröjor, längst fram på åhörarläktaren, varenda timme där sker något, minst fram till vårens atomkraftsbeslut! De som vill ställa upp några timmar kan höra av sig till mig.
Därtill har jag planer på att mänskor i hundratal ska tillskriva sin bank och elleverantör, med krav på att om dessa inte klart uttalar att de inte kommer satsa nya pengar i kärnkraft, så byter vi bank o bolag!
Roland von Malmborg, en av de gripna, ordförande f Sthlm-regionen av Folkkampanjen mot Kärnkraft/kärnvapen Pg30090-5(riks), medlemsavg. 200:- per hushåll.
von.malmborg@musiker.nu 08-717 15 88RvM