30 september 2008

Litet om Dagens Nyheters samlade tystnad

Dagens Nyheters ledarsida har inte oväntat burit sig skamlöst åt i sin "bevakning" av European Social Forum i Malmö. Jag tänker både på vad Hanne Kjöller har skrivit och hur hennes överordnade, ända upp till högste chefen, Torbjörn Larsson, vägrat ta reson och införa rättelser. Petter Larsson, själv journalist och engagerad på Forumets presscentrum, har i sin blogg gett en ingående redogörelse för de trista nappatagen med tidningen.

Denna ledarsidans senaste fadäs får mig att tänka på den affärsidé som Maria Pia Boethius en gång i ABF-huset i Stockholm lade fram under mötesdeltagarnas jubel: Erbjud prenumeration på en DN-upplaga där ledarsidorna är borta! Och jag gillar att ESF-arrangörerna nu överväger att anmäla tidningen för Pressens Opinionsnämnd. Hur känns det och låter det förresten i DNs personalmatsal - är det kanske så att kulturen och ledarskribenterna också äter på var sin sida?

Det är nämligen så - rätt ska vara rätt - att DN Kultur har publicerat en hel del läsvärt om ESF i Malmö. Senast idag har Stefan Jonsson skrivit en artikel där han väver samman ESF med finanskrisen och Michael Hardts tankar om kärlek som ett politiskt begrepp. Stefan Jonsson för fram viktig politisk kritik av ESF och när jag läser det märker jag hur ovant det känns att tas på allvar i de etablerade medierna. DN Kultur har också publicerat artiklar av Mikael Löfgren, Dan Jönsson och Håkan Thörn som handlar om Forumet.

Någonstans i avgrunden mellan ledarsidan och kultursidan irrar DNs nyhetsredaktion omkring i hälarna på missnöjda poliser och på fönsterkrossare som inte har något med ESF att göra. Frontreportrarna håller stilen tänker jag när jag kollar DNs arkiv från ESF i Aten för två år sedan.

Jag var själv där. Efter flera dagar med folkbildning på högsta nivå med 30.000 deltagare - om bl a genmanipulerad föda, handelspolitik, vattenprivatiseringar, fackliga strategier, Gudrun Schymans feminism och nykonservativ USA-imperialism - var vi 120.000 som demonstrerade på Atens gator en ljuvlig lördagseftermiddag. Det fanns tyvärr ett litet gäng som inte kunde låta bli att spränga en bankomat och få fart på kravallpoliserna. Det var otrevligt och fullständigt idiotiskt och hade naturligtvis inget stöd hos Forumdeltagarna. Det var också ganska snabbt överstökat och känns som en droppe i havet när jag tänker tillbaka på ESF i Atén. Men det enda som DNs nyhetsredaktion presterade från de fyra dagar som Aten-forumet pågick var en notis med rubriken:

Våldsamt i Aten när fredshelg spårade ur

Artikeln avrundades sedan med raden

"Nästa socialistiska europeiska forum hålls i januari i Nairobi, Kenya"

För säkerhets skull ett påpekande från vän av ordning: Europeiska forumet brukar inte hållas i Afrika och det är alltså socialt, inte socialistiskt.

Bilden ovan är från demonstrationen under ESF i Atén 2006. Längst fram syns bl a Attac-medlemmarna Sofia Kjellén och Lisa Larnesjö. Två av dem som var djärva nog att säga Välkommen hit! till Europas sociala rörelser. En riktig aktivistbragd!

Inga kommentarer: