15 juni 2009

Kärnkraften: Riksdagen röstar, partipiskan viner.

I februari i år slutade Centerpartiet att vara kärnkraftmotståndare och gjorde gemensam sak med de andra regeringspartierna. I morgon föreslår Näringsutskottets majoritet att riksdagen ska bekräfta sveket. Då voterar man om den stora energipolitiska propositionen där regeringen lovar att snart återkomma med förslag om att Avvecklingslagen ska avskaffas och att förbudet mot att bygga nya kärnkraftverk tas bort ur Kärntekniklagen.

Oppositionspartierna har en gemensam motion där man yrkar på att Avvecklingslagen ska fortsätta att gälla och att inga nya kärnkraft verk ska byggas. Jag är säker på att åtskilliga centerpartister kommer att må dåligt om de böjer sig för partipiskan och röstar för att kärnkraftmoståndet ska avvecklas. Rimligen borde en del kristdemokrater också känna byxångest inför voteringen - partiet var ett av dem som ingick i Folkkampanjen mot kärnkraft vid folkomröstningen 1980.

Hur många olydiga kommer vi att få se när voteringen äger rum i morgon? Åtminstone två vågar jag hoppas. De centerpartistiska riksdagsledamöterna Solveig Ternström och Eva Selin har till och med döpt sin blogg till just detta: olydiga. Där finns bl a Ternströms frimodiga anförande mot kärnkraft som hon höll på Sergels torg 25 april i år.

I god tid före omröstningen klockan tre i morgon eftermiddag, tisdag den 16 juni, kommer jag att infinna mig utanför riksdagshuset för att ge en liten uppmuntran åt allianspartiernas olydiga - en aktion som eldsjälen Roland von Malmborg i Follkkampanjen mot Kärnkraft i all hast bjudit in till. Kom om du kan! Rolands inbjudan och giftiga argumentering finns här.

Det är ingen slump att jag själv har starka känslor för olydiga kärnkraftmotståndare. Nyligen berättade Miljömagasinet i ett helt mittuppslag historien om hur min arbetsgivare LO gav mig yrkesförbud när jag accepterade att sitta i ledningen för Folkkampanjen mot kärnkraft. Det är trettio år sedan - på den tiden var Wanja Lundby-Wedin undersköterska och demonstrerade också mot kärnkraften. Här finns artikeln ur Miljömagasinet (som också innehåller Liten uppmuntran till mig från Tage Danielsson i form av en dikt i tidningen Arbetaren.)

Vid min sida i styrelsen för kärnkraftmotståndet i Linje 3 satt Börje Hörnlund som Centerpartiets representant. Han var riksdagsledamot då, senare blev han arbetsmarknadsminister och så småningom landshövding i Västernorrland. Idag är han förtvivlad över Maud Olofssons sätt att leda Centerpartiet. Jag avslutar med det han skrev på DN Debatt för en månad sedan:
För några månader sedan fick Maud Olofsson frågan från en radiojournalist om hur Centern skulle ställa sig i kärnkraftsfrågan. Svaret blev ”Jag har inte bestämt mig”. Att över huvud taget hantera Fälldins och Centerrörelsens 1970- och 80-talsfråga som en jagfråga är skandalöst. Hanteringen av kärnkraftsfrågan är det i särklass mest odemokratiska agerandet i partiets 99-åriga historia. Riksdagsgruppen kallades kvällen före presskonferensen och tvingades ta ett beslut som mycket väl hade kunnat vänta till Centerstämman i början av maj. Det visar att man förlorat all känsla för folkrörelsen.
PS.
Av dagens riksdagsdebatt om energipolitiken har jag hittills inte sett ett spår i mainstream-medierna. Men snabbprotokollet från hela riksdagsdebatten 15 juni finns nu på nätet. Här!

7 kommentarer:

Paul Rimmerfors sa...

Efter alla dessa år av kk-motstånd kan vi fortfarande lita på dig Lasse! TACK för en klargörande dagsaktuell artikel och för att du och Roland ställer upp i morgon! Tyvärr bor jag i Rättvik och kan inte delta! Heder åt Solveig T och Eva S. Det vore dystert om vår gamle kämpe från 1980, Sven Bergström lät sig inpiskas, vill ej tro det! Hjärtlig hälsning
Paul Rimmerfors

Sven Anér sa...

Utmärkt inititiativ Lasse och Roland!

Skönt att det finns personer i alliansen som Solveig Ternström och Eva Selin!

Charlotte Thege

Lasse Karlsson sa...

Nu finns också snabbprotokollet från hela riksdagsdebatten 15 juni tillgängligt på nätet. Kolla på http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=101&bet=2008/09:132

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Inger sa...

"Det är ju många frågor som riksdagen har att ta ställning till --- små som stora. Ibland kan de till och med vara livsavgörande och bestämmande för all framtid. Kärnkraften är en sådan. Då borde "partipiskan" vara helt förbjuden. Alla skulle få rösta efter sin inre övertygelse.
Debatten före skulle bli öppnare och mera djupgående, och besluten säkert mycket klokare till glädje för alla kommande generationer."

olydiga sa...

Hej!

Tack för alla intressanta inlägg. Som framgår av gårdagens debatt är jag mycket kritisk till kärnkraften, men bekymrad över den undanhållning av information till allmänheten som drivs av kärnkraftsintressenterna. Dessbättre är det så att vid riksdagens omröstning idag inte behöver ställa oss bakom de skrivningar om kärnkraften som regeringen gör i sin proposition eller som Näringsutskottet gör. Det är endast fyra saker vi tillstyrker och det gäller ökande ambitioner när det gäller förnybar energi och energieffektivisering. Riksdagen föreslås också avslå ett antal reservationer, men det görs närmast rutinmässigt. Så observera att vi inte idag tillstyrker regeringens avsikt om avvecklingslagen etc, för det gör vi inte. Dessa lagar gäller automatiskt fram till dess att vi får ny lagstiftning på plats. Inför den kommer några av oss i Centern att försöka få fram en partiövergripande parlamentarisk kommittée som också utkräver ansvar för kärnvapenspridningen. Sven Bergström , Solveig Ternström och jag har tydligt sagt ifrån att vi inte står bakom regeringens ställningstagande som öppnar för ev nya reaktorer. Men i denna fråga har regeringen aviserat att de kommer tillbaka senare och då kan det bli skarpt läge.

Ert stöd är därför mycket välkommet inför framtida förhandlingar. Läs gärna inläggen i debatten som finns på riksdagens hemsida! skriv också insändare och annat i pressen. Vi tackar för allt stöd.

Eva Selin Lindgren

2010 sa...

Nästa gång hoppas vi att fler blir gripna för ottilåten opinionsyttring, när det är skarpt läge som Selin uttrycker det. Dagens arena har nu kommenterat det här utspelat på sin redaktionsblogg.