22 februari 2009

Näringslivets känsla för grönt

I förra veckan citerade jag vad Johan Galtung sade i en föreläsning som han höll i januari: "Jag har en fruktansvärt misstanke. Det är att vi om några år kommer att utsättas för en kärnkraftspropaganda som vi aldrig sett maken till. De är väl organiserade och vet hur man bär sig åt."

Då hade jag inte förstått hur hårt "de" redan har satsat. Dess bättre har Helle Klein skrivit bra om Nätverket Framtidens Energi både här och här (liksom Resumé som tyvärr inte lagt ut sina artiklar på nätet). Det är Svenskt Näringsliv som finansierar och man har fått med sig både IF Metall och en del kända socialdemokrater, t ex den förre SSU-ordföranden Niklas Nordström, som är anställd på PR-byrån Prime, som bl a jobbar åt kärnkraftlobbyn. Däremot har Elektrikerförbundet och SEKO meddelat att de lämnat sällskapet eftersom de förstått att de höll på att pryda fasaden till en illa dold kärnkraftkampanj. Tonen på nätet är hård. L-O Pettersson (socialdemokrat, tidigare fackförbundsbyråkrat och numera konsult) har redan skrivit om Helle Kleins förlorade heder.

Tyvärr hann Nätverket locka in ABF Stockholm i ett samarbete innan dess chef Göran Eriksson riktigt förstod vad det handlade om. När jag talade med Göran i fredags försökte han inte heller dölja att han tyckte att det nog hade räckt om ABF nöjt sig med att hyra ut lokalen. Han hade också försökt balansera programmet genom att Mikael Karlsson från Naturskyddsföreningen också bjudits in. Moderator blir Carl Tham. Han satt som Folkpartist i kampanjledningen för Linje 2, kärnkraftvännernas trojanska häst under folkomröstningen. Vad han tycker och tänker om kärnkraften idag vet jag inte.

Till mötet i ABF-huset har kärnkraftlobbarna flugit över Patrick Moore från andra sidan Atlanten. Han tillhör en kategori som är särskilt välkommen hos Nätverket Framtidens Energi: Kärnkraftmotståndare som bytt sida. (På en av sina hemsidor toppar Nätverket t ex med Agneta Dreber, tidigare ledande företrädare för Stockholmspartiet, numera VD för Livsmedelsföretagen.) Moore brukar presenteras som en av grundarna för Greenpeace. Han har redan fått en stor artikel publicerad i Upsala Nya Tidning under rubriken Kärnkraften viktigast för klimatet. Han har också gett sitt stöd åt Obamas satsning på kärnkraft i en debatt i Democracy Now!

Jag noterar också att ABF och Kärnkraftlobbyn har var sitt namn på sitt samarrangemang. Hos ABF heter det Hur grön är kärnkraften? Hos Nätverket för Framtidens Energi (som dessutom plockat bort Naturskyddsföreningens ordförande ur sitt program) heter det Hur grön är miljörörelsen?

Som brukligt är bland lobbande kampanjare döljer sig Nätverket Framtidens Energi bakom många ansikten. Till exempel det här och det här och det här.

---

Uppdatering: Helle Kleins inlägg handlar bl a om hur opinionsundersökningar görs och tolkas. Bl a kritiseras Dagens Nyheter. Kritiken uppmärksammades av Medierna i Sveriges Radios Program 1 21 februari. Helle Klein fortsätter debatten i sin blogg.

Inga kommentarer: