27 mars 2009

Konsultens råd till Londons bankirer: Klä er som folk!

Sovvagnskonduktören väcker mig kvart i sex. En halvtimme senare sitter jag på Starbucks i Kölns centralstation och bläddrar i Süddeutsche Zeitung. Det är en stor och respekterad tidning, ett riktigt gammelmedium skulle många bloggare säga. Den har kvar det gamla, stora morgontidningsformatet som numera är övergivet i Sverige. Liten rubrikstil, sparsamt med bilder (som är bra) och mycket text. Jag tycker den ser läcker ut.

Sedan försöker jag väcka liv i min skoltyska och hittar snart en intervju med en läkare och psykiater som dessutom är professor i Führung und Organisation. Reportern undrar hur tyskarna mår och varför de inte är ute på gatorna och demonstrerar nu när det är kris.

Tyskarna mår bra, svarar professorn, konsumtionen fortsatter att vara hög. Handeln söker efter försäljare och den här Abwrackprämien har förlett många människor att unna sig en ny bil och erfarenheten visar att sådant gör en på gott humör. Och för övrigt demonstrerar folk när de känner att det kan ge resultat men man demonstrerar inte mot vädret eller naturkatastrofer.

Men reportern är envis och ställer flera frågor. Varför demonstrerar man inte mot företagsledare som avskedar folk och mot finansdirektörerna och deras feta bonusar? I artikeln intill får jag en förklaring till tidningens intresse för tuffare tag. Den har rubriken "Geiselhaft und Guillotine" och där kan man läsa att 20 av toppcheferna i Londons bankvärld har anlitat den välkända (i deras kretsar alltså) amerikanska säkerhets- och underrättelsetjänsten Kroll Security Consulting Group och fått rådet att inte se ut som bankdirektörer. Inga loggor på väskorna! Klä er som vanligt folk! Ledig klädsel är annars tillåten i den här världen enbart på fredagar.

Oron i London är inte tagen ur luften, fortsätter Süddeutsche Zeitung och nämner demonstrationerna som äger rum i London med början i morgon med anledning av G20-mötet 2 april. Men framför allt pekar man på att den man som gett girigheten ett ansikte i England, Sir Fred Goodwin, fått sin Mercedes angripen utanför sitt hus av okända stenkastare. I ett mejl från avsändaren bankbossesarecriminals@mail.com meddelas att detta bara var början. I Frankrike har dessutom några chefer vid ett par olika företag, som ägs av 3M respektive Sony och som planerar uppsägningar, blivit tagna som gisslan av de anställda och släppts ut först sedan de gått med på att börja förhandla.

De franska exemplen på ett slags facklig direkt aktion tycks inte ha varit våldsamma men det är klart att många, också jag, funderar på vilka konfrontationer som kommer att äga rum på Londons gator den kommande veckan. Bakom morgondagens demonstration Put the People First står en mycket bred koalition där också NGOs som respekteras av samällets eliter ingår. Arrangörerna berättar att de har blivit nerringda av journalister som vill veta "vad som kommer att hända" och har på sin hemsida skrivit "Tro inte på allt ni ser i medierna!" Och nästan allt som skrivs om manifestationerna handlar faktiskt om tänkbara våldsamheter. Några exempel:
  • City firms prepare staff for G20 riots. Här!
  • Biggest police operation for a decade to be launched at G20 summit in London. Här!
  • G20 summit: Fears that anarchists plan to hijack march Här!
PS apropå professorn och det nöjda tyska folket: Attac Tyskland är den mest vitala medlemmen i Attac-familjen och fick häromdagen självaste Die Zeit att gå i taket för Attacarnas tilltag att aproducera en fejkad Die Zeit somhandlar om krisen. Det är ett innehållsrikt nummer som bl a innehåller en favorit i repris: Trailern med bankmannen som försöker förföra nya kunder trots att han har tappat brallorna. Och dessutom anordnar Attac Tyskland G20-demonstrationer tillsammans med fackföreningsrörelsen i både Frankfurt och Berlin. Se för övrigt Attac Sveriges pressmeddelande här.



Inga kommentarer: